Швейцарският франк става все по-атрактивна валута за кредит при сегашните финансови условия. Основната причина е по-ниската му лихва в сравнение с повишаващите се лихви на кредитите в евро и в лева, отчита кредитният консултант Бест Кредит България.

Ипотечните заеми в швейцарски франкове в момента са най-нисколихвените. Те се движат между 4,8 и 6%. За сравнение лихвите в евро са от 6,6 до 8,5%.

След колапса на две от най-големите американски банки през миналата седмица междубанковите лихви скочиха рязко и това ще доведе до нова вълна от повишения на лихвите за крайните клиенти, коментират още от кредитната институция.

Това е и причината да се очаква скоро броят на банките, които предлагат кредити за жилище в по-екзотичната валута, да се увеличи. За момента се предлагат само жилищни и бизнес кредити във франкове, но някои банки обмислят възможността да пуснат и потребителски заеми в тази валута. По този начин кредиторите ще предложат по-конкурентни продукти и условия за клиентите си.

„Интересът към швейцарските франкове ще нараства, въпреки че българите традиоционно са по-консервативни и смятат този продукт за по-рисков. В Румъния например много банки предлагат кредити в такава валута и те са много добре приети”, коментира Пламен Пейчев, управител на Бест Кредит България.

В последните 10-15 години цените на швейцарския франк спрямо еврото, респективно дойче марката, са се движили в относително тесни граници. Това показва, че валутният риск е относително нисък, сравнен с ползата от по-ниските лихви и съответно по-ниските вноски по кредитите във франкове.

Исторически погледнато франкът е с 10% по-евтин от най-високите стойности, които е имал някога към еврото/марката/лева. Теоретично дори и да поскъпне с 10% в следващите години, това ще бъде компенсирано от по-ниските вноски по-кредитите.

В момента швейцарския франк е относително скъп. Евентуалното му поевтиняване ще направи кредита още по-атрактивен, защото ще намалее стойността на главницата по кредита, преизчислена в левове.

Пример: При един кредит на стойност 50000 евро, за 20 години, при лихва 6.0% във франкове и 7.2% в евро, при равни други условия, при франковете се плаща с 9.9% по-ниска вноска по кредита. При същия по размер кредит, с 30 годишен срок, месечната вноска е с 13.2% по-ниска. На практика по-ниската вноска покрива валутния риск, но може допълнитено да се спечели от евентуалното поевтиняване на франка.

Няколко български банки обмислят и предложения за кредити, деноминирани в японски йени. Тази валута обаче е по-рискова от горе посочените. При нея валутният риск ще е много по-висок, но лихвите ще са доста по-ниски отколкото по предлаганите кредити в швейцарски франкове.

Бест Кредит България ООД е компания, занимаваща се с кредитни консултации за жилищни, бизнес и потребителски кредити. Дружеството е учредител на Асоциацията на Кредитните Консултанти в България - АККБ.