Силен спад на японската йена след решението на японската банка да запази лихвите

499
Силен спад на японската йена след решението на японската банка да запази лихвите

Японската йена се понижи до близо четиригодишен минимум спрямо щатския долар, след като от централната банка на страната запазиха равнището на лихвите непроменено.

Доларът поскъпна до ниво от 121.28 йени в късния следобед днес, в сравнение с нивата му на търговия късно снощи при нива около 120.70 йени за долар.

Най-високото ниво до което поскъпна щатската валута бе при ниво от 121.47 йени за долар. Това бе и най-високият курс на долара спрямо йената от март 2003 година насам.

Решението на централната банка бе обосновано със забавянето на ръста на потребителските разходи и усилията на банката да стимулира ръста на втората най-голяма световна икономиа. В същото време от там заявиха, че ръстът на инфлацията и БВП на страната са по-слаби от прогнозите направени през месец октомври от банката.

Решението на банката изненада до голяма степен анализаторите, мнозинството от които предричаха, че тя ще повиши днес равнището на краткосрочните лихви до 0.5% на годишна база.

Според 69% от анализаторите, японската централна банка ще повиши равнището на краткосрочните лихви на следващото си заседание през февруари.

Според анализатора Нийл Джонс от японската банка Mizuho Financial Group Inc. банката може да отложи по-нататъшни повишения на краткосрочните лихви в страната и при следващите си срещи, в усилията за стимулиране ръста на японската икономика. Това може да доведе до достигането на нови рекордно високи нива на щатската спрямо японската валута.

Някои анализатори прогнозират, че спада на йената спрямо останалите основни валути може да продължи и занапред, като не изключват през тази година да видим и нива на долара спрямо йената от 125, както и 160 йени за евро.

Ръст спрямо долара, след решението на банката, регистрира и еврото. То поскъпна до 156.80 йени за евро, след като по-рано се разменяше на нива около 156 йени за евро. Най-високата стойност до която поскъпна еврото моментно през деня бе при ниво от 157.34 йени за евро, което бе и най-високата стойност на единната валута спрямо еврото от две седмици насам.

Йената бе най-слабопредставящата се сред 16-те основни валути през днешната търговска сесия, като се понижи и до най-ниската си стойност от 1998 година насам, спрямо австралийския долар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...