Малкият южноазиатски град-държава Сингапур се превърна в един от водещите финансови центрове в света, а сега си е поставил за цел да превърне богатия остров в център за търговия със злато.

Една от стъпките в тази посока бе направена през тази седмица, когато Deutsche Bank откри втория си най-голям трезор за злато в света в Сингапур.

Откриването на трезора, който има капацитет да съхранява до 200 тона от скъпоценния метал, идва след като правителството на страната премахна данъка върху продажба на злато през октомври.

JPMorgan вече има трезор за злато в Сингапур, който е бил открит през 2010 г., според Reuters. През април тази година пък онлайн борсата за търговия със скъпоценни метали BullionVault, също отвори златен трезор в страната.

Сингапур вече е най-бързо разрастващият се център за управление на богатството с 550 млрд. долара активи под управление, според проучване на WealthInsight, а сега си е поставил за цел стане и център за търговия със злато.

Сингапур има за цел в следващото десетилетие да увеличи дела си от световния пазар на злато до 10-15% в сравнение с 2% в момента.

За да постигне това през 2010 г. в Сингапур бе открит строго охраняем трезор на име Singapore Freeport, който отдава под наем място за съхранение.

Смята се, че това съоръжение е сред лидерите в сферата на съхранението и логистиката на скъпоценни метали, а трезорът на Deutsche Bank се намира именно там.

Златният трезор на Deutsche Bank пък е насочен към институционални и частни клиенти, тъй като физическото търсене на злато в региона остава много голямо.

Цената на метала е подложена на натиск през тази година и пада със 17% на фона на отлива на средства от обезпечените със злато борсово търгувани фондове, на това, че централните банки продават злато и на поскъпването на щатския долар.

Последният срив в цената на златото доведе до промяна в начина, по който хората искат да притежават злато на пазара, казва Том Прайс, анализатор в UBS.

"Откриването на трезор за злато показва промяна на пазара в последните няколко месеца, където хората имат някои опасения по отношение на борсов търгуваните фондове (ETF) и предпочитат вместо това да притежава кюлче злато вместо дял в такъв фонд," казва ПРайс.