Япония рискува да стане първата страна от Г-7, която да изпадне в рецесия след възстановяването на световната икономика от кризата.

Причината е земетресението и цунамито, връхлетели страната през този месец. Продажбите на валута на страните от Г-7 изпратиха йената до ниво от 80.58 йени за долар в края на седмицата, което бе най-ниското затваряне на валутната двойка от следвоенния период.

На 17-ти март доларът регистрира най-ниска стойност от 76.25 йени, като впоследствие възстанови голяма част от загубеното след първата съвместна интервенция на индустриално развитите страни спрямо йената.

Рискът от допълнителна тежест за японската икономика, предопределяща се от скъпата валута на страната, се намали значително след интервенцията, коментира икономист от финансовата институция UBS AG.

Съвместните действия биха могли да съдействат корпорациите да подобрят състоянието си, допълват от там. Скъпата йена сериозно засяга японските износители, които и без това са в изключително тежко положение.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с повишение от 2.7% вчера, намалявайки загубата си от началото на бедствието до 12%.

Поскъпването на йената стана реалност вследствие на очакванията на инвеститорите за репатрирането на огромни капитали в Япония от страна на компаниите за възстановяване на щетите от природните бедствия.

Междувременно министър-председателят Наото Кан заяви, че ще бъдат издадени правителствени заеми в размер на над 10 трлн. йени към японските компании.

Въпреки щетите обаче специалисти прогнозират, че е възможно японската икономика да ги преодолее и да отбележи ръст от 1% през настоящата година.

Проблемът със скъпата йена е водещ при потенциалния риск за рецесия на икономиката, тъй като прави японските стоки относително по-скъпи на международните пазари.

Икономиката на страната вече регистрира свиване през последното тримесечие на миналата година, в следствие на оттеглянето на правителствените стимули след признаците за възстановяване на световната икономика.