Словашката крона регистрира през настоящата седмица нова рекордна стойност спрямо еврото, в резултат на спекулации, че Централната банка на страната ще повиши лихвите.

През седмицата от Централната банка на Словакия продаваха местна валута в усилията да спрат поскъпването й, като тя се търгуваше на нива близки до горните позволени граници спрямо еврото.

В страната действа предприсъединителния към еврозоната валутен механизъм, целящ стабилизиране на местните валути преди присъединяването в еврозоната.

Централната банка закупи близо 500 млн. евро, в усилията да ограничи поскъпването на националната си валута.

Последната подобна интервенция на банката бе осъществена на 28 декември миналата година, коментират специалисти.

На осми март националната валута поскъпна до рекорден максимум спрямо еврото. Тогава еврото регистрира стойност от 33.80 крони, като в петък достигнатите нива бяха при ниво от 34.03 словашки крони за едно евро.

Ръстът на словашката валута се предопределя от силния икономически ръст на страната, чиито Брутен вътрешен продукт нарасна с 9.6% през четвъртото тримесечие на миналата година, като само Латвия и Естония регистрираха по-голям ръст сред страните от ЕС.

Поскъпване в края на седмицата регистрираха и валутите на страни като Унгария, като еврото се понижи до 249.57 форинта в петък, на фона на нивата му на търговия от 250.76 форинта за едно евро година по-рано.

За настоящата седмица унгарската валута поскъпна с над 1.9% спрямо еврото.