Страните с развиваща се икономика загубиха валутната война още от самото й начало. До този извод стигна икономистът на Societe Generale Гаел Бланшар, цитиран от Bloomberg.

Анализаторът допълни, че свободните средства по определение трябва да бъдат вложени в нещо, а по-изгодно е влагането им в развиващи се пазари. Следователно независимо от укрепването или не на националните валути, на тези пазари ще се влагат средства, а всички мерки по занижаване на валутите им ще имат ограничен ефект.

Сега основните лихвени проценти на много развити страни са на исторически минимум, а в развиващите се страни остават високи, за да се избегне инфлацията. В САЩ те са на ниво 0-0.25%, а в Бразилия- 10.75%. Този разрив дава възможност на инвеститорите да печелят практически без риск- те са вземали кредити в развитите страни, а са ги влагали в развиващите се.

Бразилската и юноафриканската валута спечелиха респективно 37 и 36 процента спрямо долара от началото на миналата година, което ги направи двете най-добре представящи се валути на развиващи се страни за периода.

Според Бланшар опитите на Бразилия да спре покачването на валутата си са се провалили. „Те забавиха движението на реала, но не го направиха по-слаб", каза икономистът.

Според него рискът запазването на ниските лихви за по-дълъг период от време, докато тече икономическото възстановяване, се състои в надуването на балон на пазара на активи.