Обемът на европейския фонд за финансова стабилност, който в момента достига 750 млрд. евро, може да бъде увеличен в случай на нужда от възстановяване на доверието на финансовите пазари, смята членът на УС на ЕЦБ и управител на Бундесбанк - Аксел Вебер.

„750 млрд. евро трябва да са достатъчни, за да успокоят пазарите", цитират думите на Вебер от Bloomberg. Ако не са достатъчни обаче, „ще се наложи да го увеличим", посочи главата на германската Централна банка.

Европейският фонд за финансова стабилност е основна част от програмата за финансова помощ на страни от Европа в размер на 750 млрд. евро, който министрите на финансите на европейските страни съгласуваха в началото на юни тази година за предотвратяване банкрута на Гърция и противодействие на дълговата криза в региона. Фондът ще извършва дейност до средата на 2013 г.

Държавите от еврозоната предоставиха на фонда 440 млрд. евро под формата на кредити и държавни гаранции. Допълнително 60 млрд. евро ще бъдат предоставени от ЕК, а още 250 млрд. евро ще предостави МВФ. Фондът ще продава облигации, обезпечени с гаранции от страните в еврозоната, като със средствата от продажбата им ще се кредитират страни от икономическия и валутен съюз, изпаднали в тежко положение.

„Правителствата правят всичко необходимо за запазване на еврото", подчерта Аксел Вебер. Той призова и към създаването на постоянно действащ механизъм за урегулиране на кризи за страните от еврозоната, който би предлагал участие и на частни инвеститори при преструктуриране на държавен дълг на страна, която е изпаднала в неспособност да покрива задълженията си. Подобна идея по-рано изрази и канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и подкрепена от финансовия министър на Франция Кристин Лагар.

Ирландия се обърна тези дни към ЕС и МВФ за финансова подкрепа, която й е необходима за разрешаване на дълговите проблеми и укрепване на банковата система. Помощта ще трябва да е съпроводена с приемането от страната на задължения за успокояване на ситуацията в икономиката и финансовата сфера. Към момента Ирландия обсъжда с ЕС и МВФ обема на предполагаемата помощ. Предполага се, че тя може да е в размер на около 85 млрд. евро (115 млрд. евро).

„Частните инвеститори не трябва да се освобождават от своята отговорност", е уверен главата на Бундесбанк-ата. Предоставянето на финансова помощ на страни от еврозоната занапред ще е съпроводено със „строги санкции" и ще се извършва само в случай, „когато стабилността на валутния съюз е под заплаха", подчерта Вебер. При това той отбеляза, че ЕЦБ „приветства" решението на Ирландия да се обърне за финансова помощ и изразява увереност в това, че по този начин ще се постигне стабилизиране на финансовата система на страната.