Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан призова настоятелно Пекин да позволи на юана да повиши курса си, заявявайки, че една по-силна валута и увеличени потребителски разходи в Китай са необходими, за да се намалят глобалните икономически дисбаланси и да се гарантира здрав растеж, предаде Асошиейтед прес.

Доминик Строс-Кан отправи призива си, след като президентът на САЩ Барак Обама започна посещението си в Китай на фона на обтегнатите отношения между двете страни по въпроси на търговията и валутната политика.

Американските производители се оплакват, че Пекин засилва позициите на износа си, нарушавайки принципите на свободната конкуренция, като поддържа нисък курса на юана. Очаква се обаче Обама да успее да намали напрежението по този въпрос.

"По-силната валута е част от пакета от реформи, които трябва да бъдат направени", подчерта ръководителят на МВФ на финансова конференция в Пекин.

Китай е започнал важни реформи, които са необходими, за да се увеличат потребителските разходи на населението, като, например, повишаване на държавните разходи за здравеопазване и пенсии, за да се даде възможност на домакинствата да харчат повече за потребителски стоки.

"Увеличаването на вътрешното търсене в Китай, заедно с по-високото равнище на спестявания в САЩ, ще допринесе за ребалансирането на търсенето в световен мащаб и ще осигури по-благоприятен световен икономически климат за всички нас", подчерта Строс-Кан.

Управляващият директор на МВФ посочи също така, че очаква американският долар да остане световна резервна валута въпреки опасенията за стабилността на валутната система, които неотдавна бяха изразени от Китай и Русия.

Източник: БТА