Днес суровинните валути се възстановяват от сериозните загуби, след като инвеститорите обезцениха австралийския докар до 5.5.-годишно дъно на фона на очакванията, че Централната банка на Австралия ще понижи лихвите на срещата си през следващата седмица.

Докато валутите на страните, произвеждащи енергийни суровини, като Канада и Австралия, изпитваха затруднения под тежестта на падащите цени на петрола, доларът, йената и еврото се движеха в познатия рейндж, пише Reuters.

Австралийският долар остана почти без промяна днес, след като вчера падна с близо 2% до 0.7720 щатски цента, което бе най-слабото му ниво от юли 2009 г.

Австралийският долар се търгуваше на ниво от 0.7775, нараствайки с 0.2% за деня, но губи 4.7% от началото на месеца и върви към третото си поредно месечно понижение.

Според данни от пазара на дългови фючърси вероятността Централната банка на Австралия да понижи лихвите е 70%, докато в началото на седмицата бе по-малко от 10%. Срещата на банката е на 3 февруари.

Тази промяна настъпи, след като Централната банка на Нова Зеландия изненада инвеститорите вчера, като загатна за вероятността от понижаване на лихвите, след неочакваното сваляне на лихвите в Канада през миналата седмица.

В резултат на това канадската и новозеландската валута бяха подложени на сериозен натиск.

Щатският долар поскъпна до шестгодишен връх спрямо канадския на ниво от 1.2678, докато новозеландският долар падна до четиригодишно дъно от 0.7235 щатски цента.

Падащите енергийни цени влошават перспективите за страните, произвеждащи енергийни продукти и суровини, като Канада и Австралия.

Друга поевтиняваща валута бе швейцарският франк, който поевтиня на фона на спекулациите за интервенция от страна на Централната банка на Швейцария.

Еврото поскъпна до 1.0464 спрямо франка, достигайки най-високото си ниво, откакто централната банка се отказа от тавана от 1.20 спрямо еврото.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1323 спрямо долара, отдалечавайки се от дъното от 1.1098, но въпреки това губи над 6% от началото на месеца.

Еврото се разменяше срещу 133.60 йени, в сравнение с 16-месечното дъно от 130.16 достигнато в понеделник.

По-късно днес се очакват данните за инфлацията в еврозоната, която може да се окажа по-малка от очакваната, след като потребителските цени в Германия отчитат спад за януари за първи път от разгара на световната финансова криза през 2009 г.

Йената показа слаба реакция на множеството икономически данни. Днес стана ясно, че промишленото производство в страната е нараснало с повече от очакваното през декември, но инфлацията намалява с малко повече от очакваното.

Доларът се разменяше срещу 118 йени, в сравнение със 117.25 вчера.

Следващите ключови данни за долара са тези за БВП на САЩ, които се очакват по-късно днес и които, според икономистите, ще покажат 3.0% ръст за последното тримесечие на 2014 г.