Суровинните валути поскъпват днес, като австралийският долар достигна 10-месечен връх, докато йената поевтинява, след като възстановяването на цените на петрола повиши апетита към риск.

Австралийският долар поскъпна до 0.7778 спрямо щатския долар, което бе най-високото му ниво от 10 месеца. За последно австралиецът се търгуваше на ниво от 0.7767, отбелязвайки повишение от 0.25% за деня.

Канадският долар се доближи до 9-месечния връх от 1.2750 спрямо долара, достгнат преди седмица, и се търгуваше на ниво от 1.2774 в азиатската сесия.

И двете валути се възползваха от повишението в цената на петрола, която изтри всичките си загуби след срещата в Доха.

Фючърсите на брента се търгуват почти без промяна, в сравнение с края на седмицата преди срещата, изтривайки загуба от близо 7%. Стачка в петролната индустрия на Кувейт помогна за новото повишение на цените.

Доларът се оскъпи с 0.2% спрямо йената - до 109.10, като излезе на положителна територия за седмицата, след като вчера падна до едноседмично дъно от 107.75.

Федералният резерв и Централната банка на Япония ще проведат своите срещи за определяне на паричната политика през следващата седмица.

Преди тях обаче Европейската централна банка ще проведе своята среща в четвъртък.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1307 спрямо долара, като продължи своето възстановяване от двуседмичното дъно от 1.1234, но срещна съпротива при нивото 1.1330.

Бразилският реал се понижи с над 2% вчера, след като долната камара на местния парламент гласува в полза на процедура по импийчмънт на президента Дилма Русеф.