Търговският дефицит на Еврозоната е нараснал през юни до най-голямото си ниво от почти две години насам, след като забавящата се световна икономика и оскъпяването на еврото спрямо долара са попречили на ръста на износа, предава Bloomberg.

Търговският дефицит на Еврозоната възлиза на 3 млрд. евро през юни, в сравнение с дефицит от 1 млрд. евро през май, след като през юни вносът е нараснал два пъти по-бързо от износа, показват данни на Евростат. Дефицитът, регистриран през юни, е най-големият от август 2006 г. насам.

Продажбите на европейски стоки на САЩ, която е вторият най-голям купувач на стоки от Стария континент, са намалели тази година, вследствие на забавянето на икономическия ръст. В същото време оскъпяването на еврото спрямо долара с 9% е намалило конкурентоспособността на износа. И докато по-слабото търсене от страна на САЩ пречи на растежа на Еврозоната, то е било частично компенсирано от износа към Китай и други азиатски държави.

Европейският износ към САЩ за първите пет месеца на тази година е намалял с 4%, в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Евростат. Продажбите на стоки на Великобритания, която е най-големият пазар за Еврозоната, са нараснали с 2%.

Износът за Китай нараства с 15% за първите пет месеца на годината, докато износът за Русия скача с 22% за същия период. Вносът на Китай е нараснал с 34% на годишна база през юли, показаха данни, изнесени миналата седмица.

Най-голямата строителна компания в Германия - Hochtief AG, увеличи прогнозите за печалба за цялата година въз основа на нарастващото търсене за строителна и минна дейност в Австралия и Азия. Audi AG обяви, че световните й доставки са нараснали с 2.5% през юли, вследствие на ръст на продажбите в Китай и Русия.

Търговският дефицит на Европа с Китай, която миналата година изпревари Великобритания, за да стане най-големият доставчик за Еврозоната, е намалял с 2% до 42 млрд. евро в първите пет месеца на годината. Търговският дефицит с Русия скача с 25%, до 17.4 млрд. евро.