Търговският дефицит на САЩ през септември най-нисък от 28 месеца

548
Търговският дефицит на САЩ през септември най-нисък от 28 месеца

Търговският излишък на САЩ се е понижил до най-ниската си стойност от 28 месеца насам, подпомогнат до голяма степен от евтиния долар.

През септември отрицателното салдо се е понижило с 0.6%, до ниво от 56.5 млрд. долара. Това бе и най-ниската стойност на показателя от май 2005 година насам, сочат още данни на търговското министерство на най-голямата световна икономика.

Износът на страната се е повишил с 1.1% през септември, до рекордното ниво от 140.1 млрд. долара. Повишението на износа се предопределя от евтиния долар, който стимулира търсенето на стоките на американските производители.

Повишение е отбелязал и вносът, нараснал с 0.6% за месеца, до ниво от 196.6 млрд. долара. Вносът на петролни продукти се е понижил с 0.8%, до 10.5 млрд. долара.

Чувствителният дефицит в търговските отношения с Китай се е повишил с 5.5% през месеца до ниво от 23.8 млрд. долара, като е бил втори по стойност след този през октомври 2006 година.

До септември търговският дефицит е възлязъл на 703.4 млрд. долара на годишна база, което е понижение с 7.4%, в сравнение със същия през изминалата година в размер на 758.5 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg