Търговският дефицит на САЩ с четиримесечен минимум през юни

562
Търговският дефицит на САЩ с четиримесечен минимум през юни

Търговският дефицит на САЩ се е понижил до четиримесечен минимум през юни, след като рекордното ниво на износа на земеделски стоки и автомобили е компенсирало до голяма степен повишения внос, вследствие на високите цени на петрола.

За месеца дефицитът е възлязъл на 58.1 млрд. долара, което е понижение с 1.7%, в сравнение с предходния месец май и най-ниската му стойност от февруари насам.

Резултатът изненада приятно анализаторите, които очакваха леко повишение на дефицита, в сравнение с месец май.

Износът на стоки и услуги от страната се е повишил с 1.5%, до ниво от 134.5 млрд. долара, докато вносът е нараснал с 0.5%, до 192.7 млрд. долара.

За първите шест месеца на годината търговският дефицит е възлязъл на 705.5 млрд. долара на годишна база, на фона на 758.5 млрд. долара за цялата изминала година.

Анализаторите очакват търговският дефицит на най-голямата световна икономика да отбележи понижение през тази година, след пет поредни години на ръст.

Тези надежди се подхранват от слабостта на щатската валута спрямо останалите основни валути и особено спрямо еврото, което прави щатските стоки по-предпочитани на европейските пазари.

Политически чувствителният дефицит на САЩ с Китай се е повишил през юни с 5.7%, до 21.2 млрд. долара, което бе и най-голямата му стойност от януари месец тази година.

За първите шест месеца дефицитът в търговските отношения с Китай се е повишил с 15.3% над нивото му от същия период на миналата година, сочат още статистическите данни.

Очаква се той да превиши рекордния дефицит от миналата година, възлизащ на 233 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg