Търговският дефицит на САЩ се е понижил до четиримесечен минимум през юни, след като рекордното ниво на износа на земеделски стоки и автомобили е компенсирало до голяма степен повишения внос, вследствие на високите цени на петрола.

За месеца дефицитът е възлязъл на 58.1 млрд. долара, което е понижение с 1.7%, в сравнение с предходния месец май и най-ниската му стойност от февруари насам.

Резултатът изненада приятно анализаторите, които очакваха леко повишение на дефицита, в сравнение с месец май.

Износът на стоки и услуги от страната се е повишил с 1.5%, до ниво от 134.5 млрд. долара, докато вносът е нараснал с 0.5%, до 192.7 млрд. долара.

За първите шест месеца на годината търговският дефицит е възлязъл на 705.5 млрд. долара на годишна база, на фона на 758.5 млрд. долара за цялата изминала година.

Анализаторите очакват търговският дефицит на най-голямата световна икономика да отбележи понижение през тази година, след пет поредни години на ръст.

Тези надежди се подхранват от слабостта на щатската валута спрямо останалите основни валути и особено спрямо еврото, което прави щатските стоки по-предпочитани на европейските пазари.

Политически чувствителният дефицит на САЩ с Китай се е повишил през юни с 5.7%, до 21.2 млрд. долара, което бе и най-голямата му стойност от януари месец тази година.

За първите шест месеца дефицитът в търговските отношения с Китай се е повишил с 15.3% над нивото му от същия период на миналата година, сочат още статистическите данни.

Очаква се той да превиши рекордния дефицит от миналата година, възлизащ на 233 млрд. долара.