Търговският дефицит на САЩ се е понижил с 6.2% през април, до ниво от 58.5 млрд. долара, на фона на стойността му от 62.4 млрд. долара месец по-рано. Понижението му е станало реалност, въпреки повишението на отрицателното салдо в търговията с Китай.

Резултатът се оказа значително по-добър от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха дефицит в размер на 63.9 млрд. долара.

През април износът на САЩ се е повишил с 0.2%, до 129.5 млрд. долара, докато вносът е намалял с 1.9%, до 1888 млрд. долара, посочиха изнесените официални статистически данни.

Вносът на петролни продукти се е понижил до 24.9 млрд. долара през април, в сравнение с 25 млрд. долара месец по-рано, като спадът на внасяното количество е неутрализирал по-високите цени на енергийните суровини.

Щатската икономика отбеляза ръст от едва 0.6% през първото тримесечие, което бе и най-слабото й представяне от четири години насам, като до голяма степен причина за това бе и значителното отрицателно търговско салдо.

Подобряването на отрицателното салдо е и една от основните причини анализаторите да прогнозират ръст от 2.6% на щатската икономика през второто тримесечие.