Търговският дефицит на САЩ се е понижил през третото тримесечие на годината, показват изнесени официални данни на търговското министерство.

За периода юли-септември той е намалял с 5.5%, до 178.5 млрд. долара, което бе и най-ниското му ниво от две години насам.

Спадът на отрицателното салдо бе значително по-голям от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха дефицит в размер на над 180 млрд. долара.

Стойността на показателя бе и най-ниската му от третото тримесечие на 2005 година насам, когато той възлезе на 173.4 млрд. долара.

Търговският дефицит на САЩ бележеше рекордни стойности през последните пет поредни години, като известна тенденция на успокояване се регистрира през последните две тримесечия, когато показателят отбелязва понижение.

Част от понижението на търговския дефицит се предопределя от поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути, което стимулира износа на щатските компании.

Добрите данни допринесоха за известно поскъпване на долара спрямо останалите основни валути. Еврото се понижи до ниво под 1.4400 долара за едно евро, на фона на нивата му на търговия от 1.4430 долара по-рано през деня.