Търговският дефицит на Великобритания се е повишил с повече от очакванията през февруари, след като износът на страната се е понижил до най-ниската си стойност от година и половина насам.

Дефицитът в търговските отношения на страната с останалия свят се е повишил до 6.8 млрд. паунда, от 6.4 млрд. паунда месец по-рано, посочиха изнесените статистически данни от страната.

Средните очаквания на анализаторите бяха търговският дефицит да се запази на нивото си от предходния месец.

Износът се е понижил през февруари с 0.5%, а вносът е нараснал с 1.2% на месечна база, посочиха още изнесените данни.

Стойността на изнесените стоки от страната е възлязла на 18.4 млрд. долара през февруари, което бе и най-ниската й стойност от месец август 2005 година насам, като вносът е възлязъл на 25.2 млрд. долара от 24.9 млрд. долара месец по-рано.

До голяма степен понижението на износа се е предопределило от силното поскъпване на паунда спрямо долара през последната една година, което е направило британските стоки относително по-скъпи на международните пазари.

Паундът е поскъпнал с 11% спрямо долара за последната една година, като регистрира на 23 януари най-високата си стойност спрямо щатската валута от 1992 година насам при ниво от 1.9914 долара за паунд. Към момента британската валута се разменя на нива от около 1.9760 долара за паунд.

Отделен доклад посочи и изненадващо понижение на фабричното производство в страната през февруари, като то се е понижило с 0.6% за месеца, или най-голямото му понижение от октомври 2005 година насам.

Анализатори коментират, че на фона на поскъпването на британската валута спрямо долара, доброто представяне на икономиката на еврозоната може да подкрепи износа на Великобритания.

Износът на Великобритания към страните от ЕС се е повишил с 0.4% през февруари, докато вносът от тези страни е нараснал с 1%.