Търговският излишък на Китай се е повишил с 56% през септември, добавяйки допълнително напрежение върху централната банка и правителството да продължи с политиката си по валутна либерализация.

През месеца показателят се е повишил до 23.9 млрд. долара, в сравнение с 15.3 млрд. долара година по-рано. Резултатът се оказа над средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха търговски излишък в размер на 21.6 млрд. долара.

Китайските акции отбелязаха спад в резултат на повишените очаквания, че централната банка ще повиши нивото на краткосрочните лихви за шести път през настоящата година.

Очаква се след данните политическият натиск върху Китай да се повиши от страна на основните му търговски партньори като САЩ и Европа.

Националната валута на страната регистрира повишение спрямо долара от 10% от края на обвързаността й спрямо щатската валута, като ръстът й се определя от администрацията на президента Буш като нереално малък и даващ "неконкурентни предимства" на китайските компании на международните пазари.

Основният китайски индекс CSI 300 загуби 2.9% от стойността си. През изминалата година той се повиши близо четири пъти.

Инфлацията в Китай се повиши до 6.5% през август в резултат на скока в цените на храните и горивата.

Краткосрочните лихви в страната са при ниво от 7.29% на годишна база, като рестриктивната политика доведе до повишение на задължителните минимални резерви за банките от седем пъти през настоящата година.

Търговският излишък на страната през първите девет месеца се е повишил с 69%, до 185.65 млрд. долара, превишавайки този в размер на 177.5 млрд. долара за цялата изминала година.

Износът през септември се е повишил с 22.8% на годишна база, докато вносът е нараснал с 16.1%, което бе и най-малкото им повишение от три месеца насам.