Данните за вноса и износа на Китай през ноември излязоха много по-добри от очакваните, което означава, че централната банка на страната може да вдигне лихвите още този уикенд, информира Reuters.

Днешните данни бяха двойна порция добри новини за световната икономика - напомняне, че търсенето в Китай все още нараства бързо и индикация, че щатската икономика набира сила.

Вносът на Китай нараства с 37.7% на годишна база през ноември, на фона на предварителните очаквания за ръст от 24.2%.

През последните две години вносът на Китай постоянно изненадва с ръст. Този път обаче 34.9-процентният скок в износа, при очаквани 22.0%, е най-голямата изненада.

Това показва, че щатската икономика се възстановява добре, според китайски икономисти, които смятат, че централната банка на Китай ще завиши изискванията за резервите на банките през този уикенд и ще вдигне основната лихва през следващата седмица

Месечните стойности на вноса и износа на Китай през ноември са рекордни.

Така излишъкът по търговския баланс на Китай през миналия месец е бил 22.9 млрд. долара. Това е седмият пореден месец, в който излишъкът се движи в диапазона 17-29 млрд. долара.

Това може да възобнови критиките по отношение на политиката на Китай спрямо юана. САЩ и Европа твърдят, че обезценената китайска валута дава на китайските износители нелоялно предимство на световните пазари.

Дори и без тези критики, нарастващата инфлация в Китай може да доведе до поскъпване на юана.

Инфлацията при потребителските цени в Китай може да е достигнала 5.1% за 12-те месеца до ноември, което би било 28-месечен връх, информираха китайски медии днес.