Търговският излишък на Япония се повишава с 0.9% през февруари

578
Търговският излишък на Япония се повишава с 0.9% през февруари

Търговският излишък на Япония се е повишил с 0.9% през февруари на годишна база, което е и първото му повишение от четири месеца насам, сочат данни на финансовото министерство на страната, изнесени днес.

Излишъкът е нараснал до 970 млрд. йени (9.69 млрд. долара), като повишението се оказа по-слабо от средните очаквания на анализаторите, прогнозирали ръст от 16.8% на годишна база до ниво от 1.123 трлн. йени (11.2 млрд. долара).

За положителния резултат е съдействал силният износ на автомобили, както и на стомана към останалите азиатски икономики и към Европа. Негативно въздействие е оказало обаче намаляването на износа на автомобили и автомобилни части към САЩ, до голяма степен в резултат на поскъпването на японската валута спрямо щатския долар.

Като цяло износът на страната се е повишил с 8.7% до 6.98 трлн. йени (69.76 млрд. долара), докато вносът е нараснал с 10.1% до 6.01 трлн. йени.

Търговският излишък в отношенията със САЩ е намалял с 13.3% през втория месец на годината до 696.9 млрд. йени (6.96 млрд. долара), което бе и шестият пореден месец на понижение на показателя.

Излишъкът с Азия, където се включва и Китай, се е повишил с 104.8% до 922.2 млрд. йени (9.22 млрд. долара), повишавайки се за седем месеца поред.

Дефицитът на Япония с Китай през януари е бил преобразуван в минимален излишък през февруари, в резултат на повишението на износа с 14.9% до 1.02 трлн. йени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg