Търговският излишък на втората най-голяма световна икономика се е повишил за седми пореден месец през май, въпреки повишението на вноса на страната до нов исторически максимум, посочиха изнесени официални правителствени данни.

За месеца търговският излишък се е повишил с 9.3%, до 389.5 млрд. йени (3.15 млрд. долара), по данни на министерството.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за повишение на търговския излишък с 24.9% през месеца на годишна база.

Вносът през май в Япония е нараснал с 15.5%, до рекордните 6.176 трлн. йени (49.98 млрд. долара), докато износът от страната се е повишил с 15.1%, до 6.565 трлн. йени (53.13 млрд. долара).

Междувременно търговският излишък в отношенията със САЩ се е понижил през май с 12.9% на годишна база, до ниво от 543.7 млрд. йени (4.4 млрд. долара), което е и вторият пореден месечен спад.

Понижението става въпреки поскъпването на щатския долар спрямо йената, което прави японските стоки относително по-евтини на щатските пазари.

Силното търсене на японски стоки обаче на европейските и останалите азиатски пазари е неутрализирало негативния ефект от понижението на положителното търговско салдо със САЩ.

Търговският излишък между Япония и страните от азиатския континент се е повишил с 22.6%, а този с Европа е нараснал с 23.9% през май на годишна база.

В същото време търговският дефицит в отношенията с Китай се е понижил с 1.8%, до 1.72 млрд. долара.