Тайландската икономика се развива по-бързо от очакванията на икономистите за третото тримесечие, главно от износ на стоки и развития туризъм, съобщава Bloomberg.

Втората по големина икономика в Югоизточна Азия е отбелязала ръст от 4.9% за периода на трите месеца до края на Септември, в сравнение с 4.3% за предишното тримесечие, се съобщава в официален доклад на правителството.

Тайландската централна банка вероятно ще продължи да поддържа лихвените проценти непроменени и след третата си редовна среща, след като търсенето на стоки в страната се повиши. Това се очаква да стане, на фона на петте последователни намаления на нивата на краткосрочните лихви от началото на годината.

Военно-поставеното правителството има намерение да проведе избори този месец с цел да възстанови демокрацията в страната и да съживи икономиката.

Все още ръстът на тайландската икономиката за третото тримесечие е най-ниският, в сравнение с другите страни от региона, като например Сингапур е отбелязал ръст от 8.9% за същия период а Индонезия 6.5%.

Инфлацията тази година може би ще достигне 2.3% на годишна база при прогнозирани по-големи стойности в диапазон от 3 до 3.5%.

Брутният вътрешен продукт на Тайланд, който тази година е 206 милиарда долара, може да отбележи ръст с 4 до 5 процента, прогнозират анализаторите от сферата, цитирани от Bloomberg.