Тайванската централна банка изненедващо понижи нивото на лихвите за пръв път от 2003 година насам, като задълбочаващата се световна финансова криза влошава икономическите перспективи пред страната.

Дисконтовият лихвен процент по 10-дневните заеми бе понижен с 12.5 базисни пункта до ниво от 3.5% на годишна база, посочиха изнесени днес официални данни.

Така страната се присъедини към Китай, Австралия и Нова Заландия прибегнали до намаляване на лихвите в условията на криза, за да се даде положителен импулс за икономиката.

Световните финансови институции се опитват да ограничат разпространението на кризата, довела до загуби за компаниите от сектора в размер на 523 млрд. долара до момента, следствие на отписването на активи.

Очакванията са, че забавянето на икономиката на Тайван ще продължи и в бъдеще, което предопределя предприемането на превантивни действия преди да се случи това, коментират от централната банка на страната.

През изминалата седмица централната банка намали нивото на изискваните от банките задължителни минимални резерви, за да им даде глътка въздух.

Инфлацията през изминалия месец август отстъпи от 14-годишния си максимум, което направи възможно понижението на лихвите в страната.

Основният борсов индекс в страната е загубил 29% от началото на годината, което е повече от понижението на японския, южнокорейския и сингапурския такъв.

Решението за намаляването на лихвите бе оповестено след приключването на борсовата сесия и затварянето на индексите с понижение то 1.2% днес до ниво от 6 060.83 пункта.