От финансовата компания TD Securities прогнозират срив при еврото спрямо долара и завършването му при ниво от 1.13 до края на годината. За сравнение рано сутринта единната валута се разменя на нива от 1.3750 долара.

Според средните очаквания на специалистите обаче, дадени за Bloomberg, еврото се очаква да приключи годината при ниво от 1.30 и 1.28 през следващата.

Водещи форекс анализатори очакват усилията на японското правителство да се справи със скъпата йена да се провалят.

„Всеки опити за сваляне на нивото на йената спрямо долара с интервенции най-вероятно няма да успее, освен ако не са подкрепени с агресивни действия по отношение на паричната политика от страна на централната банка", коментираха от TD Securities пред Bloomberg.

От там очакват доларът да приключи годината спрямо йената при ниво от около 85 йени за долар, в сравнение с текущото й ниво от 83.26 йени.

Силното поскъпване на йената и достигането й до нови най-високи стойности от много години насам спрямо долара се предопредели от опасенията на инвеститорите за развитието на световната икономика.

Традиционно йената се приема за спасителен остров сред инвеститорите в моменти на криза, когато последните избягват рискови активи и валути.

Йената поскъпна до 15-годишен максимум спрямо долара на 15-ти септември при ниво от 82.88 йени за долар, което принуди японската централна банка да осъществи първата си от 2004-та година насам намеса.

Тя е продала 2.12 трлн. йени за периода между 28 август и 28 септември, според данни на финансовото министерство.