Златото падна под $ 1.700 за тройунция, заедно с други стоки, заради загрижеността, че забавяне в Китай може да спъне търсенето на суровини. Точно в края на оторизацията на еврогрупата за втори спасителен план в Гърция, бившия първи заместник- директор на МВФ Джон Липски заяви в интервю за CNBC, че МВФ ще обсъди трети гръцки спасителен план по-късно тази седмица.

На въпроса дали друг спасителен план за Гърция е в процес на обсъждане, Липски заяви: "Има програма, която е била обсъждана и е за съгласие и одобрение. Това е програма, която обсъждаме."

Липски заяви, че Гърция трябва да бъде по-ефективно интегрирана в еврозоната и че е "най-важното нещо за Гърция са структурни реформи, за да направят тази икономика по-продуктивна и ефективна".Той също така заяви, че Г-20 са работили зад кулисите, за да се осигури рамка за силен, устойчив и балансиран растеж, както и процеса на взаимна оценка, за да се приложи серия от съгласувани международни политики.

Технически анализ

EUR/USD

Двойката завърши сесията почти без промяна, като пазарните участници реагираха на решението на ISDA да декларира, че преструктурирането се е случило по отношение на Гърция. В резултат ще се проведе търг на неуредените сделки, на 19 март 2012. На подобна бележка, шефката на МВФ Кристин Лагард заяви, че тази седмица тя ще поиска от борда на МВФ да одобри 28 милиарда евро, програма за четиригодишен заем за Гърция, с предварителен вот, планирана за 15 март. По отношение на техническите нива, подкрепа се наблюдава на 1.3055, което също е 50% корекция на движението 1.2624-1.3487. От друга страна,нива на съпротива се отбелязват при 1.3200 и след това в 30DMA линия при 1.3219.

GBP/USD

Двойката завърши сесията по-ниско, след като от Центъра за икономика и бизнес проучвания (CEBR) бе заявено, че британските потребителите се сблъскват с още една година на падане на разполагаемите доходи, високите цени на горивото и на суровините бутат нагоре инфлацията. Повишението на инфлацията означава, че реално разполагаемият доход на домакинствата може да падне с 0.1% до края на годината. По отношение на техническите нива, подкрепа се наблюдава при 1.5600, 1.5531 и след това при 1.5517. От друга страна, нивата на съпротива се наблюдава при 1.5696, 1.5800, която е и 30DMA линия и след това при 1.5834.

Отдел Международни Финансови Пазари ИП Евро-Финанс АД

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.