Американските акции отбелязаха рязък спад, след като инерцията, която много биотехнологични и интернет компании бяха натрупали изведнъж бе преустановена. В резултат на това индексът Nasdaq Composite записа най-лошия си ден от два месеца насам.

Пазарите отвориха на по-високи нива, след като доклада на правителството показа стабилно увеличение на новите работни места и по този начин и двата индекса, S&P 500 и Dow Jones Industrial Average отбелязаха високи нива за деня. Много скоро обаче, натрупаните по-рано печалби, бяха изгубени.

„В момента наблюдаваме ключов обрат и намаляване на риска на капиталовите пазари. В продължение на дни виждахме как акциите достигаха по-високи нива, докато златото и петрола бяха отпратени на по-ниски позиции. В момента тази тенденция се променя“, каза Колин Чежински, главен пазарен анализатор в CMC markets.

Американската икономика е създала 192,000 работни места през март. Броят на работните места за януари и февруари също бе по-голям от първоначално обявените в докладите. Нивото на безработица остава непроменено, 6,7%, като повече хора са започнали да търсят работа. Икономистите от MarketWatch очакваха ръст на работните места в размер на 200,000.

„Докладът бе съставен основно от факти, които сме виждали в изминалите години, с една дума той е добър, но не е чудесен“, каза Антъни Валери, стратег по инвестирането в LPL Financial. „Що се отнася до бъдещата парична политика на Фед, това може да означава, че те ще останат в играта малко по-дълго, отколкото се очаква, когато говорим за увеличаване на лихвите“

Европейските акции отбелязаха повишение в петък, след излизането на новите данни, идващи от Европейката централна банка. Според докладът, Централната банка ще контролира изкупуването на облигации за период от 1 година, а покупката на тези активи ще увеличат инфлацията с 0.2-0.8 процента. Докладът е публикуван само ден, след като президентът на ЕЦБ, Марио Драги, каза, че според последните решения свързани с провежданата политика на ЕЦБ, тя може да предприеме нетрадиционни мерки за да се справи с ниската инфлация.

Европейските индекси успяха да запазят печалбите, след доклада на Министерството на труда в САЩ. Наред с данните за новите работни места в Америка, германското правителство обяви, че общия брой на новите поръчки за промишленото производство се е увеличил с 0,6 процента за февруари, в съответствие с инфлацията, броя на работните дни и сезонния ефект на сектора. Според проучване на икономисти от Wall Street Journal, няма да има промяна при по-нататъшното обработване на информацията. Въпреки това данните за януари бяха намалени с 0,1%, от първоначално обявените 1.2 процента.

Технически анализ

EUR/USD

Еврото регистрира слаб спад спрямо долара в последния ден от работната седмица. Въпреки волатилната сесия, цените на отваряне и затваряне бяха близки, съответно 1.3719 и 1.3702. В началните часове на търговията бичите настроения преобладаваха, без да отбелязват резки промени. След три часа следобед обаче, ситуацията се промени и валутите варираха в широк диапазон. Така разликата между най-високата и най-ниската цена за деня бе 55 пипса. Посоката на двойката все още остава твърде неясна и трудно предсказуема. Ако негативните настроения надделеят, подкрепата при 1.3641 ще бъде преодоляна.

Подкрепа: 1.3641; 1.3561;

Съпротива: 1.3818; 1.3876; 1.3964;

GBP/USD

Паундът записа минимално понижение спрямо долара в петък. След поражението, което понесе британската валута в четвъртък, последния ден от работната седмица не бе толкова динамичен. Сесията бе отворена на ниво от 1.6596, като трендът бе неутрален до около обяд, когато редуващи се мечи и бичи настроения направлява посоката на двойката. В крайна сметка връх бе регистриран при 1.6604, а дъно при 1.6553. Ако все пак биковете надделеят, съпротивата при 1.6715 ще бъде приближена.

Подкрепа: 1.6462; 6249;

Съпротива: 1.6715; 1.6820;

USD/CHF

Доларът регистрира волатилна сесия спрямо швейцарския франк в петък. След двудневната победна серия, днес двойката варираше в широк ценови диапазон, като в крайна сметка нивата на отваряне и затваряне бяха близки, съответно 0.8908 0.8916. В началните часове на търговията бичите настроения преобладаваха, регистрирайки връх за деня при 0.8950. Междувременно съпротивата при 0.8928 бе пробита. В крайна сметка финалът бе сложен под тези нива, на курс от 0.8916.

Подкрепа: 0.8843; 0.8814;

Съпротива: 0.8928; 0.9038;

USD/JPY

Доларът записа рязко понижение спрямо йената в петък. Очаквания спад на американската валута спрямо японската йена е вече факт. По този начин двойката се отдалечи от съпротивата при 104.10, въпреки че по-рано през деня тя бе достигната. Сесията бе отворена на цена от 103.91, като в началото тренда бе неутрален. Ситуацията бе променена около обяд, когато мечите настроения се настаниха трайно и изпратиха валутите към низините. Най-ниско ниво бе регистрирано при 103.19, а финалът бе сложен на малко по-високия курс от 103.25.

Подкрепа: 101.71; 101.18; 100.72;

Съпротива: 104.10; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа