Европейските акции понижиха нивата си в понеделник, притиснати от сериозната разпродажба на Уолстрийт в петък, която доведе индексът Nasdaq Composite до най-сериозните загуби от два месеца насам.

В Европа „количествените улеснения“ и по-ниските лихвени нива вероятно ще „стимулира по-усилено търгуване на ценни книжа“, но за момента „негативните настроения са преобладаващи“ в региона, казаха от Brown Brothers Harriman в доклад, публикуван в понеделник.

От Европейската централна банка официално обявиха в понеделник, че подготвят плановете за покупка на ценни книжа, ако те са гарантирани, но е малко вероятно програмата да стартира моментално. Рискът от инфлация и дефлация са „малко или много отговорност на Икономическия и паричен съюз, което означава, че за момента ние не виждаме непосредствен риск от дефлация. Въпреки това сме подготвени и за подобна ситуация“, каза Ив Мерш, който е член на ръководния борд на банката, цитиран от Reuters.

Американските фондови борси паднаха драстично в понеделник, след сериозната разпродажба, която започна в петък, на много от акциите, които по принцип регистрират положителен тренд.

След като сесията в понеделник беше бедна от към икономически данни, инвеститорите обърнаха поглед към края на първото тримесечие, като някои анализатори звучаха песимистично относно предстоящите доклади.

„Разпродажбата на силни акции в петък оказа влияние на останалата част от пазара, а това е доста притеснително“, казаЧанинг Смит, мениджър в Capital Advisors. „Икономическата ситуация все още е доста несигурна, след прогнозите за слаб ръст на приходите. Появиха се и съмнение след направените оценки, особено на иначе силите компании от индекса Nasdaq“.

„Слабостта на пазара се усеща още от петък. Трудно е да си представим как индексът S&P 500 пада от нови рекордни висини, до дъно за годината и това само в рамките на два дни, но ето, че се случи. Компаниите, които бяха набрали инерция заедно с технологичния сектор, първи пострадаха и сега виждаме признаци, че тази несигурност се разпростира по целия пазар“, каза Раян Детрик, главен анализатор в Schaeffer’s Investment.

Технически анализ

EUR/USD

Еврото отбеляза ръст спрямо долара в понеделник. След като миналата седмица единната валута регистрира относителен спад спрямо щатския долар, днес тя възстанови част от изгубените позиции. Старта на сесията бе даден на цена от 1.3696, като бичият тренд бе водещ от самото начало. Най-висока стойност бе достигната на ниво от 1.3747, малко преди края на търговския ден. След днешния ръст двойката се отдалечи от подкрепата при 1.3641. Ако възходящото движение продължи, съпротивата при 1.3818 може да бъде преодоляна.

Подкрепа: 1.3641; 1.3561;

Съпротива: 1.3818; 1.3876; 1.3964;

GBP/USD

Паундът регистрира увеличение спрямо долара в понеделник. След динамичната търговска сесия в петък, новата седмица бе открита в полза на лирата, като разликата между цената на отваряне и затваряне бе 35 пипса. В началото тренда бе неутрален, но ситуацията бе променена около обяд, когато само за няколко часа бе достигнат връх за деня при 1.6623. Тези нива обаче, не се задържаха дълго и финалът бе сложен на курс от 1.6606. Ако възходящото движение се запази, GBP/USD ще се приближи до съпротивата при 1.6715.

Подкрепа: 1.6462; 6249;

Съпротива: 1.6715; 1.6820;

USD/CHF

Негативна сесия отбеляза долара спрямо швейцарския франк в понеделник. След колебливата търговия в петък, днес посоката бе ясно определена. Още от самото начало двойката бе ориентирана към низините и по този начин се приближи по-близо до подкрепата при 0.8843. Ако мечите настроения продължат и занапред, тя може да бъде преодоляна. Старта в понеделник бе даден на цена от 0.8923, като низходящия тренд бе водещ през цялото време. Дъно бе достигнато при 0.8872, а финалът бе сложен на курс от 0.8878.

Подкрепа: 0.8843; 0.8814;

Съпротива: 0.9009; 0.9038;

USD/JPY

Доларът отбеляза минимално понижение спрямо японската йена в понеделник. След драстичния спад в петък, днес двойката се търгуваше в близки граници, без да отбелязва резки промени в посоката на движение. Нивата на отваряне и затваряне на сесията се доближаваха, съответно 103.27 и 103.08, а разликата между най-високата и най-ниската стойност за деня бе едва от 30 пипса. Ако щатската валута успее да възстанови изгубените си позиции, съпротивата при 104.10 може да бъде пробита.

Подкрепа: 101.71; 101.18; 100.72;

Съпротива: 104.10; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.