Американските акции прекратиха негативния ход, причинен вчера от Фед и затвориха търговията в четвъртък със скромни печалби. Оптимистичните данни, които дойдоха от Федералния резерв във Филаделфия, показаха възход на промишленото производство за март, което подейства стимулиращо на инвеститорите. Данните за промишленото производство и останалите основни икономически индикатори дадоха база да се предположи, че забавянето породено от необичайно студената и снежна зима е към своя край.

Производствения индекс на Фед във Филаделфия отбеляза увеличение през март, надминавайки очакванията на специалистите, което от своя страна бе признак, че тежката зима вече няма да е фактор за икономиката.

Въпреки всичко увеличението на лихвите по ипотечните кредити и лошото време оказаха своето влияние на пазара за недвижими имоти. Продажбата на жилища е спаднала за февруари, достигайки най-слабия годишен темп на растеж от юли месец 2012г., обявиха от Националната асоциация на брокерите в четвъртък.

По-рано през деня от Министерството на труда съобщиха за по-малко от очакваните седмичните молби за помощи за безработни, което е средно четвъртата седмица с най-ниски нива от края на ноември.

Акциите в Европа също отбелязаха слабо увеличение в четвъртък, съвземайки се от сериозните загуби, след като американските акции изместиха фокуса си от коментарите на американския Федерален резерв за увеличаването на лихвения процент, към подобряването на производствените данни на най-голямата икономика в света.

Европейските пазари бяха повлияни от перспективата за по-скорошно увеличаване на лихвения процент в САЩ. Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън каза в сряда, че увеличението на лихвата може да започне „около шест месеца“, след като от Централната банка приключат със съкращенията на програмата по изкупуване на активи.

Другите по-значими новини в Европа бяха, че Европейският съюз е постигнал споразумение за така наречения „Единен спасителен механизъм“, който ще централизира контрола на проблемните банки в Еврозоната. Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери ще покажат готовност за среща на върха, която ще има за цел увеличаване на предприетите санкции към Русия. Президентът Барак Обама каза, че САЩ също подготвят по-сурови санкции, ако Русия „продължи да насърчава ескалация на напрежението“ в Украйна.

Технически анализ

EUR/USD

Пореден спад регистрира еврото спрямо долара в четвъртък. Единната валута продължи да губи позиции, като все повече се доближава до подкрепата при 1.3706. Ако негативния ход се запази и в бъдеще, тя може да бъде преодоляна. Сесията в четвъртък бе отворена на цена от 1.3816, като в началните часове бичите настроения се оказаха по-силни. Много скоро, след като бе достигнат връх за деня при 1.3843, ситуацията се промени и валутите се отправиха към низините. Дъно бе записано на ниво от 1.3779, а финала бе сложен на курс от 1.3779.

Подкрепа: 1.3706; 1.3641; 1.3561;

Съпротива: 1.3964;

GBP/USD

Паундът записа слаб спад спрямо долара в четвъртък. Доларът продължи, макар и не толкова убедително както вчера, победната си серия и двойката финишира на нива, близки до подкрепата при 1.6475. Ако американската валута продължи надмощието си над английската лира е твърде вероятно тя не само да бъде пробита, но и да се насочи към втората подкрепа при 1.6381. Старта за деня бе даден на цена от 1.6530, а по-ясно изразен мечи тренд се забеляза около обяд. Най-ниска стойност бе достигната при 1.6479, а малко след това финалната линия бе пресечена на курс от 1.6506.

Подкрепа: 1.6475; 1.6381; 1.6249;

Съпротива: 1.6820;

USD/CHF

Нов ръст отбеляза долара спрямо швейцарския франк. Поредното повишение изпрати двойката опасно близо до съпротивата при 0.8803 и ако победния ход продължи, тя ще бъде пробита. Сесията стартира на цена от 0.8818, без особено промени в стойността на валутите до към 10 часа сутринта. Тогава бичите настроения поеха контрола и в рамките на 3 часа бе достигнат връх за деня при 0.8868. След слаб спад в цената, търговията бе затворена на ниво от 0.8834.

Подкрепа: 0.8698;

Съпротива: 0.8803; 0.8895; 0.8928;

USD/JPY

Доларът записа неутрална сесия спрямо йената в четвъртък. След като вчера двойката се изстреля към нови висини, днес тези нива останаха непроменени. По този начин пробива на съпротивата при 102.82 все още е твърде вероятен сценарии ако американската валута успее да запази надмощието си над японската йена. Търговията в четвъртък остана спокойна, като цените на отваряне и затваряно на сесията бяха почти еднакви, съответно 102.38 и 102.39. Разликата между най-високата и най-ниската стойност също не беше съществена – 34 пипса.

Подкрепа: 100.72;

Съпротива: 102.82; 103.74; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.