Продължаващите опасения относно прекратяване на примирието между Русия и Украйна добави допълнително напрежение върху европейските акции в петък, начело с германските ценни книжа, които понесоха най-тежко последиците от обтегнатата ситуация.

Загубите дойдоха след като американският президент, Барак Обама, се консултира с ключови европейски лидери относно кризата в Украйна, предупреждавайки Русия, че ще бъдат предприети по-сериозни мерки срещу страната. Срещата се осъществи след като държавният секретар на Щатите, Джон Кери, обвини Русия късно в четвъртък, че е нарушила поетия ангажимент да намали напрежението в източната част на Украйна.

„Ако Русия продължи действията си в тази посока, то това няма да бъде само пагубна грешка, но тя ще им излезе и доста скъпа“, каза Кери имайки предвид нарасналия отлив на пари от Русия в последните месеци.

В резултат на засилената волатилност на финансовите пазари благодарение на кризата, Standard & Poor’s Ratings Services намали рейтингът за кредитното доверие на Русия до едно ниво над най-ниските стойности.

Междувременно Централната банка на Русия увеличи основната лихва с половин процент, достигайки до 7.5%. Рискът, че инфлацията ще превиши предвижданите 5% до края на годината е „нараснал значително“ поради динамиката на валутните курсове и „неблагоприятните условия“ на пазарите., казаха от Централната банка на Руската федерация в изявление, публикувано в техния уебсайт.

Американските акции понижиха нивата си в петък, след като и те пострадаха от подновеното напрежение между Русия и Украйна. Влияние оказа и излизането на куп разочароващи финансови резултати.

„Ситуацията в Украйна създава несигурност за пазарите и търговците вероятно ще намалят известна част от предприетия риск през уикенда“, каза Jerry Webman, главен икономист в OppenheimerFunds.

Реакцията на пазарите относно по-добрите от очакваните резултати за потребителските настроение бе широко заглушена. Измерванията на University of Michigan и Thomson Reuters отбелязаха най-високите нива на индекса от юли месец насам и надминаха очакванията. Редица компании обаче, публикуваха разочароващи финансови резултати малко след отварянето на пазара.

Технически анализ

EUR/USD

Еврото регистрира неутрална търговия спрямо долара в последния ден от работната седмица. По този начин двойката остана в познатите за тази седмица граници. Цените на отваряне и затваряне на сесията се доближаваха, съответно 1.3832 и 1.3834, като резки промени в посоката на движение не бяха отбелязани. Все пак бичият тренд бе преобладаващ, като връх за деня бе достигнат при ниво от 1.3847. Ако биковете засилят своето присъствие, EUR/USD вероятно ще преодолеят съпротивата при 1.3904.

Подкрепа: 1.3704; 1.3674; 1.3641;

Съпротива: 1.3904; 1.3964;

GBP/USD

Неутрална сесия записа британският паунд спрямо американския долар в петък. Нивата на търговия останаха непроменени и пробивът на съпротивата при 1.6842 отново бе отложен. Ако все пак бичите настроения надделеят, тя ще бъде преодоляна. Старта бе даден на курс от 1.6801, като цената на затваряне бе същата. Резки отклонения в посоката не бяха регистрирани, с изключение на часовете около обед, когато разликата между най-високата и най-ниската стойност бе в размер на 62 пипса.

Подкрепа: 1.6657; 1.6552;

Съпротива: 1.6842;

USD/CHF

Доларът не регистрира особена промяна спрямо швейцарския франк в петък. Двойката остава близо до подкрепата при 0.8777 и ако мечите настроения надделеят, тя скоро ще бъде пробита. Тогава новата цел на валутите ще бъде втората подкрепа при 0.8742. Сесията стартира на ниво от 0.8815, а цената на затваряне бе 3 пипса под тази стойност. Въпреки тесният рейндж на търговия, мечият тренд бе водещ, като дъно бе достигнато при 0.8801.

Подкрепа: 0.8777; 0.8742;

Съпротива: 0.8898; 0.8949; 0.9009;

USD/JPY

Доларът регистрира спад спрямо японската йена в петък. По този начин двойката се приближи до подкрепата при 101.71 и при появата на по-мощен мечи тренд, тя ще бъде преодоляна. Старта бе даден на цена от 102.30, като в началото посоката на движение бе в полза на американската валута. След като достигна връх при 102.49 ситуацията бе променена и мечите настроения властваха до финала. Дъно за деня бе отбелязано при 101.95, а сесията бе затворена на курс от 102.13.

Подкрепа: 101.71; 101.18; 100.76;

Съпротива: 103.42; 104.10;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа