Темпът на инфлация в Китай се е зaбавил със 7.7% през май – повече, отколкото икономистите очакваха, след като преди това достигна почти дванадесетгодишен връх през април, предава Bloomberg, позовавайки се на източници от правителството на страната.

Потребителските цени са нараснали с по-малко от прогнозираните средно 8% от 19 икономисти, интервюирани от Bloomberg. Източниците на информацията са имали достъп до данните на статистическото бюро на страната, които официално ще бъдат оповестени на 12 юни.

Инфлацията бележи спад, след като покачването на цените на хранителните продукти е намаляло, правителството нареди на банките да заделят повече пари, за да намали ръста на кредитирането, а юанът се е оскъпил с 5.2% спрямо долара от началото на годината. Покачващите се цени на суровините обаче могат да оставят инфлацията над предварително заложения от централната банка таван от 4.8% за 2008 г.

Инфлацията в Китай възлизаше на 8.5% през април. Един долар се разменяше за 6.9225 юана в Шанхай днес, което е близо до най-високото ниво на китайската валута, след като обвързаността й с долара отпадна през 2005 г.

Китай може би се движи обратно на тенденцията за повишаваща се инфлация в Азия, тъй като централната банка на страната затегна монетарната политика по-рано от другите държави и ограничи кредитирането през миналата година.

Виетнам се бори с инфлация от на 25%, което е най-високото ниво от 1992 г. насам. Потребителски цени във Филипините са нараснали до деветгодишен връх от 9.6% през май.

Икономическият растеж на Китай е намалял до 10.6% през първото тримесечие, в сравнение с 11.9%, регистрирани за цялата минала година.

Централната банка на страната не е увеличавала лихвените проценти тази година, след като го направи шест пъти през 2007 г. Опасенията на банката са, че повишаването на лихвите би привлякло спекулативен капитал от чужбина в икономиката, която вече е наводнена със средства от чуждестранни преки инвестиции и търговия.