Централната банка на Румъния вдигна основния си лихвен процент на шеста поредна среща, вследствие на нарастващите международни цени на горивата и покачващите се заплати в страната, които поддържат инфлацията. Основната лихва в Румъния е най-висока в целия Европейски съюз.

Централната банка на страната е вдигнала основния лихвен процент от 9.75% на 10%, съобщават от институцията днес. Петнадесет от 16-те икономисти интервюирани от Bloomberg са очаквали увеличението, като дори някои от тях са прогнозирали то да бъде в размер на 10.25%.

Покачващите се цени на горивата принудиха централните банки в развиващите се пазари, включително Бразилия, Мексико и Турция, да увеличат лихвените проценти този месец. Централната банка на Полша вчера вдигна основната си лихва до 6%, което е най-високото ниво от три години насам.

Федералният резерв на САЩ вчера остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 2%, обявявайки, че рисковете за покачване на цените нарастват.

Централната банка на Румъния е увеличавала основната си лихва при всяка среща от октомври, когато тя беше на ниво от 7%, до сега.

Увеличенията целят париране на инфлационните влияния от страна на нарастващите хранителни и енергийни цени, бума в кредитирането, повишаващите се заплати, по-големите държавни разходи и по-слабата местна валута.

Търговските банки също така трябва да имат резерви в размер на 40% от депозитите в чужда валута и 20% от депозитите в леи, става ясно след днешното изявление на Централната банка.