Централната банка на Япония гласува с 8 на 1 да запази основната лихва непроменена на ниво от 0.5 на сто.

Според анализатори обаче, през следващия месец лихвите, които са най-ниски сред тези в развитите страни, ще бъдат повишени.

Доларът се търгуваше срещу 122.24 йени, без значителна промяна след решението. Доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши с 2 базисни точки, до 1.9%.

Изчаквайки още един месец, централните банкери ще имат данните от доклада за ръста на БВП за второто тримесечие, който ще бъде публикуван в средата на август, както и месечните данни за потребителските цени и индустриалното производство.

Продукцията падна за трети пореден месец през май, като цените, които не включват прясната храна, се понижиха с 0.1% за четвърти път.

Инвеститорите виждат 69% шанс за повишение през август, според калкулации, базирани на размяната на лихвени плащания.

Втората по големина световна икономика ще нарасне с 2.1% през годината, приключваща на 31 март, както и следващата, според прогнози на банката. Основните потребителски цени ще се повишат с 0.1% и 0.5% през следващата.

Според предварителни прогнози японският БВП вероятно ще нарасне само с 1% за тримесечието, спрямо 3.3% за предходния период.

Лихвените нива нарастват по целия свят. Южна Корея повиши основната лихва до шестгодишен връх от 4.75%, поради опасения че рекордното кредитиране на малкия бизнес ще разпали инфлация. Централната банка на Англия през миналата седмица също повиши лихвата за пети път от Август 2006.