Централната банка на Япония не промени лихвата

686
Централната банка на Япония не промени лихвата

Днес Централната банка на Япония остави монетарната си политика без промяна, но занижи прогнозата си за икономиката на страната и предупреди за задълбочаващите се проблеми, свързани с европейската дългова криза, като изказа готовност да облекчи политиката отново, ако рисковете за икономическото възстановяване се засилят, информира Reuters.

Както се очакваше централната банка остави основната си лихва на ниво между нула и 0.1% и се въздържа от облекчаване на политиката чрез увеличаване на програмата си за изкупуване на активи.

Банката обаче предупреди, че забавянето на икономическия растеж в останалите страни, силната йена и проблемите с доставките след наводненията в Тайланд могат да окажат влияние върху японската икономика.

Банката също така предупреди, че проблемите около европейската дългова криза могат да навредят на световната икономика и подходи по-предпазливо към изказа си за износа и производството, описвайки ги като леко отслабващи.

В предходния месец Централната банка на Япония заяви, че японската икономика продължава да набира сила, като износът и производството нарастват.

Япония се представяше най-добре сред водещите развити икономики, отчитайки ръст през третото тримесечие след рецесията породена от земетресението през март. Ръстът обаче се очаква да стагнира до края на годината, тъй като износно ориентираната икономика започва да усеща ефекта от силната йена и намаляващото търсене в чужбина.

Централната банка на Япония облекчи политиката си на 27 октомври, като добави още 5 трлн. йени (65 млрд. долара) към програмата си за изкупуване на активи, с което общата й стойност достигна 20 трлн. йени.

В същия ден банката занижи икономическата си прогноза в доклад за дългосрочните перспективи, но заяви, че износът и производството ще продължат да нарастват и ще помогнат на Япония да продължи едно умерено възстановяване.

Този сценарий обаче изглежда все по-неизпълним.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...