Централната банка на Япония ще предложи 1 трлн. йени (12 млрд. долара) под формата на едногодишни заеми на компании, пострадали от земетресението, като от финансовата институция прогнозират, че природното бедствие ще подложи по голям натиск икономиката на страната, пише Bloomberg.

От банката обявиха мярката и понижиха прогнозите си за икономиката за първи път от октомври насам. Банката също така остави основната си лихва без промяна на ниво между нула и 0.1% и не внесе промени по кредитната си програма и фонда за изкупуване на активи.

Управителят Масааки Шираква обмисля мерките за подкрепа на икономиката, след като земетресението от 11 март засегна заводи и принуди компании като Toyota Motor Corp. и Honda Motor Co. да намалят производството. Проблемите в ядрената централа във Фукушима заплашват да влошат нещата с недостига на електричество, а от централната банка изчакват още данни, за да оценят размерите на нанесените щети, след което могат да предприемат още мерки на следващата си среща на 28 април, според анализатори.

Централната банка на Япония инжектира рекордна ликвидност в банковата система след земетресението и удвои размера на програмата си за изкупуване на активи до 10 трлн. йени на 14 март.

Валутната двойка долар/йена остана почти без промяна след изявлението на централната банка и в момента се движи около нивото от 85.20. Йената поевтиня с над 5% спрямо долара откакто централните банки на няколко от най-големите икономики се намесиха на пазара на 18 март, за да ограничат поскъпването й.

Индексът Nikkei 225 днес нарасна с 0.05% до 9 589.57 пункта.