Централната банка на Япония днес остави паричната си политика без промяна и ревизира оценката си за икономиката, окуражена от ръста на фабричното производство и перспективите за възстановяването на бизнес доверието, което пострада от разрушителното земетресение през март, информира Reuters.

Както се очакваше, с единодушно решение централната банка остави основната си лихва без промяна на ниво между нула и 0.1% и се въздържа от разхлабването на паричната политика.

В тримесечния преглед на дългосрочните си прогнози банката е намалила очакванията си за ръста на икономиката за настоящата финансова година до 0.4%, в сравнение с очаквани 0.6% преди това. Понижението се дължи основно на техническа ревизия, отразяваща промените в данните за миналата година. Банката запазва прогнозата си от 2.9% ръст за следващата финансова година.

Банката засега се въздържа от промени в политиката си, след като реши да облекчи кредитирането, дни след природните бедствия от март, с изкупуването на активи, вариращи от държавни облигации до корпоративен дълг.

Очакванията за предстоящо облекчаване на паричната политика намаляха на фона на излизащата от рецесията Япония, повишаващото се производство и възстановяването на дистрибуционните вериги на компаниите.

Централната банка на Япония публикува дългосрочните си икономически прогнози през април и октомври всяка година и ги преразглежда през януари и юли.