Японската централна банка занижи прогнозата си за инфлация на ниво, близко до нулата, като запази равнището на лихвите непроменено при 0.5% на годишна база.

Прогнозите са инфлацията за 12-те месеца до март следващата додина да възлезе на 0.1%, а за следващата леко да се ускори до 0.5%.

Ниските прогнози за инфлация в страната карат анализатори и инвеститори да не очакват скорошно поредно повишение на лихвите.

През март основният индекс на потребителските цени отбеляза понижение от 0.3% на годишна база, посочиха изнесени днес данни, което бе и второто му поредно месечно понижение.

В отделен доклад индустриалното производство регистрира изненадващо понижение от 0.6% през март, а продажбите на дребно са регистрирали шесто месечно понижение, намалявайки с 0.7% за изминалия месец.

Равнището на безработица в страната е близко до деветгодишния си максимум, при ниво от 4%.

Данните изненадаха неприятно инвеститорите и анализаторите, като средните очаквания бяха за понижение на индекса на потребителските цени с 0.2% през март и повишение на индустриалното производство с 0.9%.

Втората най-голяма световна икономика се очаква да отбележи ръст от 2.1% през настоящата фискална година, с колкото се повиши и през изминалата.