След срещата на Федералния резерв на САЩ тази седмица с представителите на Централната банка се очаква да заемат твърда позиция по отношение на инфлацията, пише Bloomberg.

Независимо от факта, че инфлационните опасения на Уолстрийт не са отминали (цената на суровия петрол остава над 134 долара за барел), притесненията за здравето на щатската финансова система и икономиката като цяло отново са налице.

Миналата седмица от Citigroup Inc обявиха, че очакват значителни загуби през второто тримесечие- две компании специализиращи в застраховането на облигации загубиха AAA рейтинга си от Moody's; а Fifth Third Bancorp обяви, че трябва да набере 2 млрд. долара капитал.

Това означава, че пазарът трудно ще преглътне сигнал от страна на централната банка, че се задава увеличение на основната лихва. Когато кредитирането се оскъпи икономиката отслабва още повече.

Малко инвеститори обаче очакват ФЕД да вдигне основният лихвен процент на срещата си, която ще се проведе във вторник и сряда, след като го намаляваше постепенно през последната година. Мнозина не очакват увеличение на лихвата до есента или до началото на следващата година. Но почти всички вярват, че от Централната банка са приключили с намаляването на лихвата поради обезценяващия се долар и покачващите се енергийни разходи.

"Няма спор - въжето, по което се движи ФЕД, е доста тънко", казва Питър Кардильо от брокерската къща Avalon Partners Inc. Той изтъква като причини опасността от нарастваща инфлация и наводненията в Средния Запад, които унищожават селскостопанската реколта.

"Ако увеличат лихвата, това би могло да отслаби още повече икономиката, но в същото време би могло да помогне за стабилизирането на долара и намаляването на инфлацията", според Кардильо.

Икономиката, инфлацията и проблемите във финансовия сектор свалиха индекса Dow Jones с 3.78% миналата седмица. Индексът затвори за първи път под 12.000 пункта от средата на март насам. Индексът Standard & Poor's 500 загуби 3.10% миналата седмица, докато технологичният Nasdaq се раздели с 1.97%.

В добавка към срещата на ФЕД, тази седмица също така се очакват данни за цените на жилищата през април, поръчките на дълготрайни стоки през май, продажбата на новопостроени и съществуващи жилища и може би най-изчерпателният отчет за пазара – този за личните доходи и разходи през май.

Друга важна информация ще са окончателните данни на Търговския Департамент за БВП през първото тримесечие. Предварителните прогнози бяха ревизирани с 0.9% нагоре миналия месец, а икономистите очакват средно правителството да ги завиши общо с 1.0%.

Тази седмица няма да е богата на фирмени отчети, тъй като повечето компании ще изнесат финансовите си резултати през юли. На Уолстрийт тази седмица ще следят за отчетите на хранителните компании Kroger Co., General Mills Inc., Monsanto Co. и ConAgra Foods. Други ключови отчети ще са тези на Nike Inc., Oracle Corp., Research In Motion Ltd., Discover Financial Services LLC, Lennar Corp., Palm Inc. и Rite Aid Corp.