Новосъздадените работни места в САЩ за изминалия месец са възлезли на 88 000 през април, което бе и най-ниската им стойност от ноември 2004 година, когато бяха създадени едва 65 000 нови работни места, посочиха изнесени днес официални данни.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха 100 000 нови работни места в САЩ.

Безработицата през април е възлязла на 4.5%, което е леко повишение, в сравнение с предходния месец, когато тя възлезе на 4.4%, но отговори на средните очаквания на анализаторите.

В низходяща посока бяха превизирани и данните за заетостта в най-голямата световна икономика през февруари и март. За февруари стойността им е възлязла на 90 000, на фона на предварително обявените данни от 113 000, а през март новата стойност е била 177 000 от обявените по-рано 180 000 нови работни места.

Средното почасово заплащане се е повишило с 0.2% през април, в сравнение с март, като ръстът бе под очаквания от анализаторите 0.3%.

На годишна база възнагражденията на работниците са се повишили с 3.7%, което бе и най-слабият им ръст от една година насам.

Данните карат анализаторите да очакват федералният резерв да запази равнището на лихвите в страната и на следващото си заседание.

Щатската икономика регистрира най-слабото си повишение от четири години насам през първото тримесечие, повишавайки се с 1.3% на годишна база. Очакванията са през настоящото тримесечие тя да отбележи ръст от 2%.

След негативните резултати еврото отбеляза ръст спрямо долара, повишавайки се до ниво от 1.3600 долара за едно евро, след като преди оповестяването на резултатите се търгуваше на нива от 1.3555 долара.