Ръстът на валутната търговия се забавя в трите години преди април, тъй като големите ценови колебания след блокирането на кредитните пазари са намалили риск-апетита, показва проучване на Банката за международни разплащания (БМР), цитирано от Bloomberg.

Търговията се е увеличила с 20% средно до 4 трлн. долара дневно, според проучването на БМР, което се прави през три години. Ръстът е значително по-малък в сравнение с отбелязаното нарастване от 72% за предходния тригодишен период. Ръстът тогава обаче се дължи отчасти на ниските нива на волатилност на финансовите пазари и на избягването на риска, както и на засилването на дейността на хеджфондовете," според БМР.

Валутите от Азиатско-тихоокеанския регион са съставлявали 35.9% от среднодневна валутна търговия, което е най-големият дял, откакто банката започва да изготвя проучването през 1998 г. Делът на валутите от Азиатско-тихоокеанския регион е бил 33% през 2007 г. Това също така е първото увеличение от 2001 г. насам, съобщават от БМР.

Имплицираната волатилност по опциите при основните обменни курсове е била средно 12.25% в трите години до 1 април, в сравнение с около 9% между април 2004 и края на март 2007 г., според индекс на JPMorgan Chase & Co., който следи представянето на долара спрямо еврото и валутите на Япония, Австралия, Канада, Швейцария и Великобритания. Индексът на волатилността, който се базира на тримесечните опции, скача до 26.6% през октомври 2008 г. когато Lehman Brothers Holdings Inc. фалира.

БМР е създадена през 1930 г. и служи като банка за централните банки. Проучването й за валутния пазар се основава на данни от 53 монетарни институции.

Еврото скочи до рекордно ниво спрямо долара през 2008 г., след което падна след фалита на Lehman Brothers. Европейската валута се възстановяваше през по-голямата част от 2009 г. преди отново да падне през тази година на фона на спекулациите, че бюджетната криза в Гърция може да доведе до разпадането на Еврозоната.

Този месец йената скочи до 15-годишен връх спрямо долара, докато швейцарският франк поскъпна до рекордни нива спрямо еврото.

Великобритания запазва позицията си на най-големия център за валутна търговия, като британските банки са увеличили дела си от пазара до 36.7% в сравнение с 34.6% през 2007 г. Делът на САЩ е 18%, като след това се нареждат Япония, Сингапур, Швейцария, Хонконг и Австралия.

През последните три години доларът е използван в по-малка част от сделките с валута. Щатската валута е участвала в около 85% от валутните сделки за периода, в сравнение с върха от 90% обявен в проучването на БМР от 2001 г. Еврото е увеличило дела си с 2 процентни пункта до 39%, а валутите на развиващите се страни също са добавили към пазарния си дял, водени от турската лира и корейският вон.

Спот сделките на валутните пазари през последните три години се увеличават с 48%.

Спот търговията е съставлявала 37% от общия оборот на валутните пазари, според доклада. Стойността на сделките, в които участват централни банки, хеджфондове, пенсионни фондове, договорни фондове и застрахователни компании са се увеличили с 42% до 1.9 трлн. долара, показват данните.

Среднодневният оборот във Великобритания е нараснал с 25% до 1.85 трлн. долара, се казва в отделен доклад на Централната банка на Великобритания. Увеличението се дължи на 108-процентния скок в спот сделките, които са съставлявали 38% от оборота.

Валутната търговия в Япония нараства средно с 26% през април, в сравнение с април 2007 г., съобщават от Централната банка на Япония. Среднодневният валутен оборот в Япония се увеличава до 301.3 млрд. долара през април, в сравнение с 238.4 млрд. долара, отчетени в предходното проучване.

Сингапур, който е вторият най-голям валутен център в Азия след Токио, отчита среднодневен оборот в размер на 266 млрд. долара през април 2010 г., в сравнение с 242 млрд. долара преди това.

Австралийският валутен пазар продължава да нараства, като австралийският долар в момента е петата най-търгувана валута, според Централната банка на Австралия.