Японските валутни резерви са се понижили за втори пореден месец през май, като са спаднали под 1 трлн. долара за първи път от четири месеца насам, заради поевтиняването на американските държавни облигации. Това съобщи днес японското министерство на финансите, цитирано от БТА.

На месечна основа, валутните резерви на Япония през май са намалели с 6.86 млрд. долара до 966.98 млрд. долара, след като в края на март достигнаха рекордните 1.02 трлн. долара.

Към 31 май Япония е държала 853.51 млрд. долара в чуждестранни ценни книжа.

От 116.5 млрд. долара във валутни депозити, 6.1 млрд. долара са в чуждестранни централни банки и в базираната в Базел Банка за международни разплащания, 24.98 млрд. долара са в японски банки, а 85.41 млрд. долара - в чуждестранни финансови институции.

Златните резерви към края на май са 21.79 млрд. долара, сочат министерските данни.

Япония държи 1.66 млрд. долара в резервни позиции на Международния валутен фонд (МВФ), 3.15 млрд. долара в специални права за тираж на МВФ и 368 млн. долара в други резервни активи.

Японските валутни резерви се състоят главно от ценни книжа и депозити в чуждестранни валути, резервни позиции на МВФ, специални права на тираж на МВФ и злато.