Ден след като се разбра, че страните от АЛБА (Страните от Боливарска алтернатива за Америка) ще въведат от януари 2010 г. единна условна валута - сукре, която ще бъде ползвана за разплащане, за да се намали зависимостта на региона от долара, дойде и новината за обединението на страните от Персийския залив във валутен съюз.

За създаването на Валутен съюз на четири арабски държави от Персийския залив обяви във вторник финансовият министър на Кувейт Мустафа аш-Шимали, информира РИА Новости.

Той припомни, че подписи върху споразумението за учредяването на единния валутен орган на арабските страни от региона сложиха през последните седмици управниците на Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Кувейт.

„Споразумението по създаване на Валутен съюз на залива влезе в сила в хода на протичащото в Кувейт 30-о съвещание на правителствата на шестте държави в състава на Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив", обяви министърът на кувейтската информационна агенция КУНА.

Според него „управителите на централните банки на държавите от региона ще разработят хронологическа програма за създаване на Централна банка на залива в подготовката на арабските монархии към единна валута".

Както бе обявено преди време, появата на единната валута на Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Кувейт бе насрочена за 2010 г. В случай на осъществяване на решението в указания срок, от четирите страни ще бъде извършена ревалвация на националните им валути спрямо щатския долар. Саудитският риал трябва да се ревалвира с 2.94%, бахрейнският динар с 1.09%, катарският риал с 4.54%, а кувейтският динар с 5.15% спрямо щатската валута.

Четирите страни засега не са определили името на единната валута. Сред най-широко обсъжданите варианти са „динар на залива" или „риал на залива".

Според арабския печат другите две страни от Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив - Обединените Арабски Емирства и Султаната на Оман, засега се въздържат от членство във Валутния съюз. По-рано дори същите заявиха, че се отказват от участие в съюза.

Въпреки това Мустафа аш-Шимали изрази надежда, че ОАЕ и Султаната на Оман ще се „присъединят към Валутния съюз в близко бъдеще".

Кувейтският вестник Ал-Кабас съобщи преди няколко дни, като се позова на кувейтски източник, че благодарение на посредничеството на Кувейт на срещата ще бъде съобщена новината за присъединяването на ОАЕ към съюза. Подобно твърдение засега не се потвърждава. Емирството още не е изразило промяна в позицията си по този въпрос.