Във Великобритания занижиха прогнозите за инфлация и ръст

1001
Във Великобритания занижиха прогнозите за инфлация и ръст

Британската икономика е на ръба на свиване на фона на ефектите от кризата в Еврозоната, а инфлацията ще падне доста под предварително зададения таргет, показва тримесечния доклад на Централната банка на Великобритания, в което финансовата институция си оставя допълнителна вратичка за допълнително стимулиране на икономическия растеж, информира Reuters.

В тримесечния си доклад за инфлацията банката даде индикации, че може да се наложи да увеличи размера на програмата си за изкупуване на активи, която в момента е на стойност 275 млрд. паунда.

Банката прогнозира, че инфлацията ще падне до 1.3% до две години и под таргета и от 2% преди края на 2012 г.

Повечето икономисти очакват банката да добави нови 50 млрд. паунда средства за стимулиране на икономиката през февруари.

Централната банка също така рязко занижи краткосрочните си прогнозите за икономически растеж и вече вижда сериозна вероятност растежът на годишна база да бъде под 1% през 2012 г.

Прогнозите на банката показват, че икономиката ще тръгне нагоре към края на следващия двегодишен период като икономическия растеж се очаква да бъде около 3.1% в края на 2013 г.

Инфлацията в страната намаля до 5% през октомври, а управителят на централната банка Мервин Кинг обясни в задължителното си писмо до премиера, че очаква инфлацията да падне рязко в следващите шест месеца и да се върне на ниво около таргета на банката до края на 2012 г..

Докладът за инфлацията потвърди тази очаквания. В прогнозите си от август Централната банка на Великобритания очакваше инфлацията да падне до малко над 2% до края на 2012 г. и до 1.7% до края на 2013 г.
 

Автор: Илия Атанасов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...