Социализмът си има последствия, когато в останалата част от света има капитализъм.

Благодарение на контролираните от тяхната държава обменни валутни курсове венецуелците в момента извършват сериозни измами на черния пазар на фона на нарастващата улична стойност на долара спрямо местната валута боливар, пише Reuters.

Стойността на долара на улицата е скочила и в момента е седем пъти по-висока от официалния държавния курс, който е 6.3 боливара за долар.

Така тези венецуелци, които могат да летят в чужбина, използват кредитните си карти, за да теглят пари в брой, след което се връщат в страната и правят сериозни пари.

Ето как става цялата схема, според Bloomberg:

"27-годишна валутна анализаторка от Каракас твърди, че е заработила шест пъти колкото месечната й заплата като е пътувала през април до Лима, където с кредитната си карта тя е изтеглила 1 600 долара в брой, обменени по официалния обменен курс от 6.3 боливара за долар. Когато анализаторката, която е пожелала анонимност, защото това, което е направила е незаконно, се върнала във Венецуела, продала доларите по курса на улицата, който е 29 към 1 и след като покрила вноската по кредитната си карта и пътните разходи спечелила чисто 25 000 боливара."

При тези обменни курсове на улицата, хората, които се занимават с подобни схеми покриват без проблеми пътните си разходи.

Някои от тях дори не си правят труда да пътуват, пише Reuters. Вместо това те изпращат по пощата кредитната си карта на техни приятели, които теглят пари и ги пращат обратно.

"Възможно е човек да пътува в чужбина безплатно благодарения на тази валутна магия," казва местния икономист Анхел Гарсия Банкс.

"Успях да си купя нови дрехи и да дам пари на най-близките си роднини!", споделя венецуелка, пред Reuters

Тази валутна търговия е толкова успешна, че в момента полетите от Венецуела са резервирани за месеци напред.