Днес Виетнам обезцени валутата си с 2.1% спрямо щатския долар, като според местната централна банка на страната този ход има за цел да контролира търговския дефицит.

Девалвацията, която беше обявена късно вчера от централната банка, промени междубанковия обменен курс от 18 544 донга до 18 932 донга за долар.

Търговският дефицит на Виетнам е нараснал до 980 млн. долара през юли, като по този начин общият дефицит за първите седем месеца на годината е 7.26 млрд. долара, в сравнение с 3.65 млрд. долара година по-рано. Според анализатори обезценената валута би трябвало да помогне на износа на Виетнам и да подобри конкурентоспособността на продуктите с ниска добавена стойност.

От Barclays Capital пък твърдят, че търговският дефицит на Виетнам е компенсиран от чуждестранните инвестиции в размер на 6.4 млрд. долара и от средствата изпращани от емигранти, който възлизат на 4 млрд. долара за първите шест месеца на годината.

Според Barclays търговският дефицит на страната ще възлезе на 13 млрд. долара за годината, но ще бъде компенсиран от преките чуждестранни инвестиции, които ще са 10 млрд. долара и от средствата на емигрантите, връщани в страната, които ще достигнат 6 млрд. долара.