Курсът на еврото спрямо долара стигна максималната си стойност от началото на годината - 1.46 долара за евро, но за европейците това по-скоро са лоши новини, тъй като поскъпването на единната европейска валута може да окаже негативно влияние върху възстановяването на икономиките от региона, коментира "Уолстрийт Джърнъл" (WSJ).

Много анализатори прогнозират поевтиняване на долара до 1.50 или даже до 1.55 за едно евро в близките месеци. Един от най-осезаемите странични ефекти може да бъде свиване на износа от Европа. При това ръстът в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, в значителна степен зависи от износа.

Вероятно, също така ще бъде продължена дискусията затова, дали Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да увеличи цената на кредитирането, за да се избегне инфлацията. В условия на укрепване на еврото на ЕЦБ ще й бъде трудно да повиши лихвите, тъй като това може да доведе до значително по-висока инфлация, отколкото се очакваше по-рано.

"Ако последиците от кризата и бавния икономически ръст доведат до ожесточаване на кредитната и данъчна политика, това за дълго ще лиши еврото от възможността да се превърне в резервна валута", смята старшият икономист на UBS AG в Лондон Георг Магнус.

През последните дни представители на централните банки от САЩ и Европа обещаха да повишат постепенно лихвите, за да осигурят положителното влияние на приетите програми за стимулиране на икономиката. Колебанията на индексите на финансовите пазари позволява да се предположи, че инвеститорите разчитат на покачване на лихвите в САЩ и еврозоната от лятото на 2010 г.

Едновременно с това поскъпването на еврото може да принуди ЕЦБ да увеличи цената на кредитирането по-бързо, отколкото в повечето страни. От една страна, по-високите лихви ще направят инвестициите в активи, номинирани в евро, по-привлекателни. Но опасността от подобна стъпка се крие в това, че на потребителите ще им бъде по-трудно да взимат кредити и да харчат пари на фона на общата слабост на икономиката. "Може ли Европа да си позволи едновременно силно евро и слабо кредитиране?

Не мислим така и по тази причина прогнозираме период на повишена волатилност", се казва в анализ на BNP Paribas. В най-лошия случай някои страни даже могат да вземат решение за излизане от валутния съюз. За момента страните от еврозоната не бързат да приветстват нови членове, отбелязва WSJ.

Източник: БГНЕС