Министърът на финансите на Япония заостри вниманието на трейдърите върху евентуална намеса на валутния пазар днес, след като поскъпването на йената до рекордни нива спрямо долара заплашва да намали още повече печалбите на износителите и да попречи на икономическото възстановяване, информира Reuters.

Износът на Япония се свива с по-малко от очакваното през септември, според данни на финансовото министерство, но икономисти предупреждават, че скъпата йена и дълговите проблеми в Европа крият все по-големи рискове за търсенето на японски продукти в чужбина.

Централната банка на Япония, чиято среща е в четвъртък, вероятно ще занижи икономическите си прогнози, поради забавящия се ръст на световната икономика, но ще остави монетарната си политика без промяна, освен ако разочаровaнието от плановете на Европа за справяне с кризата не разбуни пазарите.

"Обменният курс долар/йена падна рязко до между 75 и 76 йени за долар за кратък период от време. Това е изцяло спекулативен движение и изобщо не отразява икономическите фундаменти. Това е жалко," заяви финансовият министър Джун Азуми пред журналисти.

"Ако това движение стане прекомерно, трябва да предприемем решителни действия. Вече съм инструктирал моите служители в събота да бъдат подготвени да предприемат действия."

Изявлението на Азуми идва след като доларът падна до рекордно ниско ниво от 75.78 йени в петък. Курсът падна под предишното дъно от август когато, 1 долар се разменяше срещу 75.94 йени и насочи фокуса около вероятността от официална интервенция, която да отслаби японската валута.

Доларът поскъпна леко след изявлението на Азуми, но след това отстъпи до около 76.23 йени.

Анализатори не изключват валутна интервенция, най-вероятно едностранна, ако йената продължи да поскъпва.