Япония е похарчила рекордните 4.5129 трлн. йени (58.8 млрд. долара) за интервенции на валутния пазар през август, показват данни на министерството на финансите на страната, цитирани от Reuters.

Сумата е повече от два пъти по-голяма в сравнение с предишния дневен рекорд за интервенция свързана с продажбата на йени.

Въпреки че стойността на похарчените средства е в тон с очакванията за 4.46-4.66 трлн. йени, сумата е много по-голяма от продадените йени за 2.125 трлн. йени на 16 септември миналата година, което беше предишния еднодневен рекорд.

Интервенцията на Япония на 4 август оскъпи щатската валута до над 80 йени за долар в сравнение със 77 йени за долар преди това, но след това ефектът от намесата бързо се изчерпа. Щатската валута падна до ново историческо дъно от 75.941 йени за долар на 19 август и се търгуваше на ниво от около 76.56 йени за долар вчера.

Новоизбраният министър-председател на Япония Йошихико Нода ръководеше интервенцията по това време в качеството си на финансов министър, което кара трейдърите да смятат, че Япония ще остане в готовност да се намесва, ако доларът падне още под рекордното дъно.

Интервенцията е била едностранна за разлика от тази през март, когато страните от Г7 извършиха първата си координирана намеса от повече от десетилетие след като йената скочи след земетресението, цунамито и последвалата ядрена криза в Япония.

Данните от японското министерство на финансите не уточняват кои валути са били купувани и кои продавани или датата, на която интервенцията е била направена. Според пазарни играчи обаче намесата на валутния пазар е била направена на 4 август и само по отношение на двойката долар/йена.

Стойността на интервенцията се равнява на близо 1% от японската икономика, и близо 5% от държавния бюджет.

Според мнозина пазарни играчи обаче интервенцията има само ограничен ефект на пазара, на който валути за близо 4 трлн. долара сменят собствениците си всеки ден.