Япония е регистрирала нулева инфлация през януари, посочиха изнесени правителствени данни, които увеличават притесненията на инвеститорите, че страната все още не се е преборила трайно с дефлацията, тормозила втората най-голяма световна икономика в продължение на седем години.
Данните отговориха широко на средните очаквания на анализаторите, като това бе и първият месец без повишение в индекса на потребителските цени от май миналата година.

За нулевия ръст на потребителските цени през първия месец на новата година е допринесъл най-големият спад в заплатите на населението на страната от две години насам. През месеца те са намалели с 1.4%, което бе и най-голямото им понижение от юни 2004 година насам.

В отделен доклад безработицата в Япония регистрира минимално понижение през януари до 4%, в сравнение с 4.1% година по-рано. Средните очаквания на анализаторите бяха за безработица от 4.1%.

Негативният резултат намали очакванията на инвеститорите за по-нататъшно ускорено повишение на лихвите в страната, които са на рекордно ниско ниво в световната икономика от 0.5% на годишна база.

През изминалата седмица централната банка на страната повиши за втори път лихвите за последните шест години.

Без да се отчита изменението в цените на храните и горивата индексът на потребителските цени в Япония се е понижил с 0.2% през януари.

Забавянето на ръста на индекса на потребителските цени през последните няколко месеца доведе до занижаване на прогнозата на правителството за инфлация в размер на 0.2% за финансовата година, приключваща на 31 март, в сравнение с направената през октомври прогноза за инфлация от 0.3%.

За следващата година официалните прогнози са за инфлация от 0.5% на годишна база, сочат още официалните данни.

На фона на забавянето при инфлацията обаче, потребителските разходи са се повишили изненадващо с 0.6% през януари, което бе и първото им повишение от декември 2005 година насам.

През втората половина ни изминалата година потребителските разходи в Япония отбелязаха нулево изменение на годишна база.