Япония с търговски излишък в размер на 4.4 млрд. йени през януари

516
Япония с търговски излишък в размер на 4.4 млрд. йени  през януари

Япония отчете търговски излишък в размер на 4.4 млрд. йени (36.4 млн. долара) през януари, в резултат на нарасналия износ на автомобили и потребителска електроника през месеца.

Резултатът за първия месец на настоящата година се оказа значително по-добър от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха търговски дефицит за периода в размер на 353.5 млрд. йени.

Доброто въздействие за отчитане на положително търговско салдо през месеца е оказала и слабостта на японската валута спрямо останалите основни валута, което прави японските стоки по-конкурентоспособни на международните пазари.

За сравнение, през същия месец на предходната година страната регистрира значително отрицателно търговско салдо в размер на 353.5 млрд. йени.

През декември Япония отчете търговски излишък в размер на 1.115 трлн. йени.

През януари износът на страната се е повишил с 18.9% на годишна база до 5.953 трлн. йени (49.21 млрд. долара), докато вносът е нараснал с 10.9% до 5.949 трлн. йени (49.17 млрд. долара).

Политически чувствителният излишък на страната със САЩ се е понижил минимално с 0.1% през първия месец на новата година до ниво от 571.5 млрд. йени (4.72 млрд. долара).

Търговският дефицит на Япония с Китай се е понижил с 33.9% през януари на годишна база до ниво от 368 млрд. йени (3.04 млрд. долара).

Въпреки положителните данни йената не поскъпна спрямо останалите основни валута, като дори регистрира лек спад. Доларът се търгува към момента на нива около 121.10 йени за един долар, на фона на нивата му от около 120.90 йени преди оповестяването на резултатите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg