Японската икономика е отчела ръст от 5.5%, най-висок за последните 3 години, след като повишаването на износа допринесе за нарастването на инвестициите в машини и оборудване от страна на компаниите.

Ръстът във втората по големина икономика в света надвиши правителствените прогнози от 4.8% за тримесечието, приключващо в края на декември. Резултатът бе и над прогнозите на анализатори от 5.1 на сто.

Скокът в износа допринесе за повишаването на излишъка по текущата смеска с над 50% през януари спрямо година по-рано, а отделен доклад показа днес, че потребителското доверие е достигнало тримесечен връх. Също така потребителските разходи, отговарящи за над половината от икономиката, отчитат подобрение, според правителствени източници.

В сравнение с предишното тримесечие, японската икономика е отчела ръст от 1.3%, спрямо 0.6% в САЩ и 0.9% в европейския регион.

Индексът Nikkei 225 се повиши с 0.8% до 17 292.39 пункта, а йената към момента се търгува на нива 118.1 за долар.

През февруари Японската централна банка удвои основния лихвен процент до 0.5 пункта, второ повишение за близо 6 години. Индексът на производствените цени миналия месец отчете най-ниска стойност от година и половина, след спад в цените на петрола, отразявайки малък риск от инфлация в страната.

Доклад през миналата седмица показа, че корпоративните разходи са нараснали с 16.8%, най-бърз темп от поне 4 години. Тези данни отговарят за около 60% от капиталовите разходи в БВП.

Общите капиталови разходи нарастват с 3.1% на годишна база, спрямо предварителните данни от 2.2% и над пазарните очаквания за 2.8% ръст.

Номиналният ръст, изключващ ценовите промени, отчита стойност от 5.6% за година, над очакванията на икономисти за 5 на сто.