Японската икономика е регистрирала най-големия си ръст от близо три години насам за трите месеца до края на миналата година, сочат изнесени официални правителствени данни.
За тримесечието втората най-голяма световна икономика е отбелязала повишение от 4.8% на годишна база, което значително превиши средните очаквания на анализаторите за ръст от 3.8% за периода. На тримесечна база ръстът през тримесечието е възлязъл на 1.2%, сочат още данните.

За добрите резултати са допринесли стабилното повишение на потребителските разходи, нараснали през тримесечието с 1.1%, което бе над средните очаквания на анализаторите за ръст от 0.9%.

Данните доведоха до засилване на спекулациите, че централната банка на страната ще завиши равнището на лихвите на следващата си среща, като такова действие през следващата седмица от банката се очаква от 54% от анкетираните в сравнение с 40% късно снощи, в изследване направено от финансовото издание Bloomberg.

Ръст отбеляза и йената спрямо долара, като щатската валута се понижи до 119.96 йени за един долар от 120.72 йени за долар преди публикуването на данните.

Основният японски индекс Nikkei 225 завърши деня с повишение от 0.8%, подкрепен от положителните резултати.

Ръстът на икономиката на страната изненада анализаторите, голяма част от които бяха занижили очакванията си след данните, отчели най-голямото понижение на заплатите в страната от 16 месеца насам през декември, а машинните поръчки през месеца регистрираха по-голям от очакванията спад.

За цялата календарна 2006 година японската икономика е регистрирала ръст от 2.2% на годишна база, което бе и най-доброто й постижение от две години насам.

Все още ръстът се запазва под този на САЩ в размер на 3.4% и на еврозоната с 2.7% на годишна база за изминалата година.

Положително въздействие върху японската икономика оказва и възстановяването на щатската, която е основен търговски партньор и пазар за японските компании.

До голяма степен ръстът на износа на японските компании се стимулира и от силната обезценка на японската спрямо останалите основни валути. Йената е регистрирала понижение от 11% спрямо еврото за последните 12 месеца и 1.8% спрямо долара.

Поевтиняването на японската валута се предопределяше до голяма степен от ниското ниво на краткосрочните лихви в страната, което е при 0.25% на годишна база, на фона на лихвите в размер на 5.25% в САЩ и 3.5% в еврозоната.